Kuchnia wegetariańska wcale nie musi oznaczać wyłącznie jedzenia surowych lub gotowanych warzyw i owoców oraz tofu i kiełków. Przy odrobinie inwencji, można stworzyć pyszne i sycące dania, które na dodatek wyglądają fenomenalnie. Niektóre z nich stanowią świetny pomysł na elegancką kolację. Możemy postawić na pieczenie bakłażana w piekarniku lub na roladki z baklazana, które mogą również występować w wersji jako roladki z bakłażana na zimno, która sprawdzi się zwłaszcza, gdy planujemy wieczorne przyjęcie w ogrodzie.
Jak przygotować to danie, żeby zachwycić znajomych?
Bakłażan roladki – idealna przystawka dla każdego
Istnieje wiele wersji, jakie mogą przybierać roladki z baklazana. Nas zachwyciła ostatnio wersja gruzińska, na bogato, wykwintnie i po prostu pysznie. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni gruzińskiej, które potrafi przyrządzić chyba każda pani domu z tego rejonu. W najbardziej klasycznej odsłonie bakłażan faszeruje się pastą z orzechów. I taki też wariant chcemy Wam dzisiaj zaprezentować.
Wydawać by się mogło, że aby przygotować taką potrawę trzeba mieć już spore zdolności i umiejętności kulinarne oraz sporo czasu. Nic bardziej mylnego. Zaraz przekonacie się, że naprawdę nie ma w tym żadnej filozofii, poza zachwytami nad tym, co przyrządzicie dla gości. Co potrzebujemy?
Składniki
– 1 spory bakłażan
– 2 łyżki pestek z granatu
– olej do smażenia
– sól i pieprz
– 200 gramów orzechów włoskich
– 2 żabki czosnku
– świeża kolendra
– pół łyżeczki mielonej kozieradki
Sposób przyrządzenia
Bakłażana przekrawamy na pół wzdłuż. Kładziemy go wnętrzem do blatu i kroimy na plastry grubości około 3 milimetrów. Kiedy plastry są już gotowe, rozkładamy je na blacie, posypujemy solą i zostawiamy na kilka minut. Następnie osuszamy nadmiar wody ręcznikiem. Rozgrzewamy dużą patelnię, na którą wylewamy olej do smażenia. Obsmażamy bakłażany z obu stron. Nie musi to trwać dłużej niż 2 minuty. Odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
W naczyniu miksującym rozdrabniamy orzechy z czosnkiem i pozostałymi przyprawami. Dolewamy powoli wodę i miksujemy aż uzyskamy idealnie gładki krem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Aby wykonać nasze roladki z bakłażana na zimno na koniec każdego odsączonego plastra, nakładamy odrobinę kremu i zawijamy. Tak powstałe bakłażan roladki posypuje się pestkami granatu i zjada.
Bakłażan niejedno ma imię
Miłośnicy bakłażanów przyrządzają je na wiele różnych sposobów. Na potrzeby dania, jak to powyżej możliwe jest również pieczenie bakłażana w piekarniku już w postaci pokrojonych plastrów. Wersje będzie wówczas na pewno zdecydowanie mniej kaloryczna, jako że nie dodamy ani grama tłuszczu, jak się to odbywało podczas smażenia na patelni.
Bakłażan to niezmiernie zdrowe i pyszne warzywo, które zyskuje coraz więcej zwolenników, którzy coraz bardziej się do niego przekonują i wprowadzają go do codziennego jadłospisu. Naprawdę warto, a ilość przepisów z tym warzywem jest naprawdę olbrzymia.
Najnowsze komentarze