Muffiny to wypiek, który zagościł na stałe w kuchni na całym świecie. To proste ciastko doczekało się tysięcy interpretacji, kochanych przez dużych i małych łasuchów w różnych zakątkach globu.
Skąd w ogóle pochodzą muffiny? To rodzaj babeczki, która swe początki ma w krajach anglosaskich, szczególnie USA, Kanadzie, Australii, a na starym kontynencie również w Wielkiej Brytanii.
Istnieje wiele wersji przepisu. Dziś chcielibyśmy się z Wami podzielić muffinamy jajecznymi na wytrawnie. Zamiast marnować jajka do tak ostatnio popularnego wśród youtuberów wyzwania, jakim jest jajeczny challange, gorąco zachęcamy do przyrządzenia babeczek według naszego przepisu. Gwarantujemy, że są pyszne.
Warzywne muffiny jajeczne z brokułami, serem i szynką
Nie ma nic prostszego niż samodzielne przyrządzenie muffinów. Co będziemy potrzebować do ich jajecznej wersji?
Składniki
– 3 jajka
– połowa brokuła
– 5 plasterków szynki
– 60 gramów żółtego sera
– 1 ząbek czosnku
– posiekany szczypiorek
– sól i pieprz
Sposób przyrządzenia
Aby przygotować pyszne i pożywne muffiny na początek należy ugotować brokuła. Wystarczy około 4 minut. Następnie studzimy go i kroimy na mniejsze kawałki. Roztrzepujemy jajka w misce, dodajemy sól i pieprz oraz drobno posiekany czosnek. Następnie, gdy uzyskamy już gładką masę, dodajemy drobno pokrojony brokuł i szybkę, starty na tarce ser oraz szczypiorek. Całość mieszamy i wkładamy do żaroodpornych kokilek, które wcześniej warto natłuścić masłem. Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż pięknie się zarumienią.
Można je podawać na ciepło lub zimno. Warto posypać je świeżą zieleniną – doda to odrobiny świeżości do smaku.
Przezwycięż jajeczny challange – zrób muffiny z kukurydzą
Nie ma sensu marnować jajek. Jeśli masz ich zbyt dużo można zrobić różne warianty muffinów. Oprócz wersji przedstawionej powyżej, można również spróbować innych wariantów. Bardzo ciekawe są na przykład babeczki jajeczne z kukurydzą.
Co będzie nam potrzebne?
Składniki
– pół puszki kukurydzy konserwowej
– 5 jajek
– pół cebuli
– pęczek szczypiorku
– pół czerwonej papryki
– 4 plastry szynki
– 70 gramów żółtego sera
– przyprawy dla smaku
Sposób przyrządzenia
Cebulę, paprykę, szynkę kroimy w drobne kawałki, ścieramy na tarce ser. Odcedzamy kukurydzę. W miseczce roztrzepujemy jajka, dodając do nich pieprz i sól. Na patelni podsmażamy szynkę z cebulą aż lekko się zeszkli. Następnie dodajemy paprykę. Całą zawartość patelni dodajemy do jajek. Dorzucamy starty ser. Nalewamy do foremek i pieczemy tak, jak w poprzednim przykładzie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Babeczki tego typu mogą posłużyć jako dodatek do głównego dania lub pyszna i pożywna przekąska. Niektórzy przyrządzają je nawet na śniadanie w stylu lekko angielskim. Warto też pamiętać, że każdy z przepisów można swobodnie modyfikować, dodając swoje ulubione produkty, dzięki czemu stworzymy idealne dla nas i przepyszczne danie.
Najnowsze komentarze