Kiedy ludzie myślą o dietach o niskiej zawartości tłuszczu, zazwyczaj myślą o utracie wagi. Chociaż ograniczenie dziennego spożycia tłuszczu zazwyczaj powoduje pewną utratę wagi, istnieje wiele innych korzyści zdrowotnych, które sprawiają, że stosowanie diety niskotłuszczowej jest dobrym rozwiązaniem dla każdego.

Rodzaje tłuszczy

Zanim zaczniesz stosować swój własny plan diety, ważne jest, aby zrozumieć, że istnieją różne rodzaje tłuszczu. Twoje ciało potrzebuje trochę tłuszczu, aby prawidłowo funkcjonować. 

 

„Dobre” tłuszcze są nazywane tłuszczami nienasyconymi i występują w olejach, które zwykle występują w roślinach. Tłuszcze te znajdują się w oliwkach, warzywach, kukurydzy i olejach kokosowych.

 

Nasycone tłuszcze, z umiarem, są rzeczywiście dobre dla ciebie. Tłuszcze, które chcesz ograniczyć, są nazywane tłuszczami nasyconymi i pochodzą z produktów mlecznych, mięsnych i zwierzęcych. Rzeczy takie jak bekon, hamburgery, lody i ser są nasycone tłuszczami nasyconymi i trudniej jest je zniszczyć. Mogą powodować uszkodzenia tętnic, a także podnosić poziom LDL lub „złego” cholesterolu.

 

Ostatni rodzaj tłuszczów nazywa się tłuszczami trans. Tłuszcze trans znajdują się w produktach takich jak ciastka, ciasta i chipsy ziemniaczane. Tłuszcze trans nie przynoszą korzyści zdrowotnych i jeśli to możliwe, należy ich unikać.

 

Zrozumienie różnych rodzajów tłuszczu pomoże Ci zacząć stosować dietę, która poprawi Twój ogólny stan zdrowia. Udowodniono, że diety o niskiej zawartości tłuszczu pomagają zmniejszyć ryzyko poważnych chorób.

 

Oprócz wspomagania odchudzania, niektóre długoterminowe korzyści zdrowotne wynikające z diety niskotłuszczowej to:

Niższy poziom cholesterolu

Wysoki poziom cholesterolu przyczynia się do wielu problemów sercowo-naczyniowych, w tym udaru, choroby wieńcowej i chorób naczyniowych. Wysoki poziom cholesterolu powoduje gromadzenie się blaszki miażdżycowej w tętnicach, zwężenie przejścia i ograniczenie przepływu krwi do serca. Obniżenie cholesterolu poprzez kontrolowanie spożycia tłuszczu zmniejsza zatem ryzyko rozwoju chorób serca.

Zmniejszone ryzyko chorób serca

Z powodu obniżenia poziomu cholesterolu dieta uboga w tłuszcz przyczynia się do poprawy ogólnego stanu zdrowia serca i zmniejszenia ryzyka chorób serca i naczyń, udaru i zawałów serca. Najlepszy plan diety w połączeniu ze zdrowym stylem życia i regularnymi ćwiczeniami to najlepszy sposób na uniknięcie problemów z sercem.

Zmniejszona szansa na rozwój cukrzycy

Nadwaga jest największym czynnikiem ryzyka rozwoju cukrzycy. Ponieważ stosowanie diety niskotłuszczowej pomaga kontrolować wagę, zmniejsza to również ryzyko wystąpienia cukrzycy zależnej od masy ciała w późniejszym okresie życia.

 

Oprócz tych świadczeń medycznych, istnieje również korzyść po prostu z dobrego samopoczucia! Diety o dużej zawartości tłuszczu często sprawiają, że czujesz się ospały i zmęczony. Kiedy wprowadzisz plan zdrowej diety do swojego stylu życia, z pewnością zauważysz wzrost energii i odczujesz mniej zmęczenia w ciągu dnia. Badania wykazały, że dieta uboga w tłuszcze przyczynia się do lepszego snu i mniej przypadków bezdechu sennego i chrapania.

Podsumowanie: Czy warto przejść na dietę niskotłuszczową?

Podczas gdy sama dieta nie rozwiązuje ani nie zapobiega wszystkim problemom zdrowotnym, jest zdecydowanie wystarczająco dużo korzyści zdrowotnych, aby było warto. Połączenie zdrowej diety z regularnymi ćwiczeniami sprawi, że będziesz na dobrej drodze do poprawy zdrowia, utraty wagi i zdrowszego życia.

Po więcej informacji zapraszamy na portal medyczny Doktorfit.edu.pl