Nietolerancja glutenu oraz wywodząca się z niego choroba celiakia to jedno z najdotkliwszych schorzeń pokarmowych ostatnich czasów. Dodatkowo dieta bezglutenowa została również wprowadzona przez wielu cele brytów, którzy nie cierpiąc na problemy zdrowotne, postanowili przejść na dania kuchni bezglutenowej. Stąd też pojawił się wysyp przepisów na różnego typu dania, na przykład naleśniki bez glutenu. Niekiedy nawet pojawiają się bardziej restrykcyjne warianty, gdzie oprócz glutenu została również wyeliminowana laktoza. Czy naleśniki bezglutenowe bez mleka mogą smakować dobrze? Poniżej przedstawimy kilka pomysłów na to, jak przyrządzić przepyszne bezglutenowe naleśniki, które zachwycą każdego.
Naleśniki bezglutenowe bez mleka – przepis
Danie tego typu można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Przedstawimy dziś oba warianty. Zaczniemy od wersji wytrawnej. Co musimy przygotować, żeby zrobić naleśniki bezglutenowe i bez mleka?
Składniki na ciasto
– 4 jajka
– 2 łyżki mąki ryżowej
– 3 łyżki mąki jaglanej
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– ćwierć łyżki sody oczyszczonej
– tłuszcz do smażenia
– 4 łyżki wody
– świeże liście szpinaku
Sposób przyrządzenia
Całe jajka ubijamy na gładką masę, dodając wszystkie rodzaje mąki proszek do pieczenia oraz wodę. Zostawiamy ciasto do napęcznienia. Sprawdzamy konsystencję – powinna być podobna do tej, jaką mają klasyczne naleśniki. Jeśli ciasto na naleśniki bez glutenu jest zbyt gęste, dolewamy wody, jeśli zbyt rzadkie, dosypujemy mąki. Przed smażeniem ciasto należy nieco posolić. Smażymy nasze bezglutenowe naleśniki na patelni posmarowanej tłuszczem. Wylewamy ciasto na patelnię i kładziemy na nim, zanim całkiem stężeje pojedyncze liście szpinaku. Warto to zrobić, gdy spód jest już dobrze wysmażony. Wówczas wystarczy na górę raptem kilka chwil – unikniemy spalenia liści.
Nasze bezglutenowe naleśniki bez mleka można również podawać z innymi warzywami. Fenomenalnie smakują z pomidorami lub drobno pokrojoną papryką. Miłośnicy pikantnych dań, mogą dorzucić do ciasta kilka posiekanych kawałeczków papryczki chilli.
Naleśniki z mąki gryczanej bez mleka – przepis
Jeśli pragniemy przygotować bezglutenowe naleśniki można również wykorzystać przepis, w którym zamiast mąki pszennej stosuje się mąkę gryczaną.
Przepis jest skrajnie prosty i zapewniamy, że każdy da radę przygotować takie naleśniki bezglutenowe i bez mleka. Co będzie nam potrzebne?
Wystarczą 2 szklanki mąki gryczanej, woda i cukier. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy wody, cały czas mieszając aż do uzyskania konsystencji na ciasto naleśnikowe. W międzyczasie dosypujemy też odrobinę cukru. Później smażymy na patelni z obu stron. Można podawać te naleśniki z mąki gryczanej bez mleka z ulubionym dżemem lub świeżymi owocami lub dla wielbicieli słodkości – z czekoladą. Pomysłów jest sporo. Jeśli nie dodamy do nich cukru, bez problemu mogą posłużyć również jako baza do wytrawnych dań z warzywami.
Najnowsze komentarze