Alergie są nazywane coraz częściej plagą naszego stulecia. Nikt tak na prawdę nie wie skąd się bierze w organizmie człowieka nietolerancja rozmaitych substancji. Z grubsza, alergie można podzielić na dwie kategorie – alergie wrodzone oraz alergie nabyte. Istnieje także inna klasyfikacja, ze względu na to w jaki sposób dochodzi do zetknięcia się z alergenem. W tym przypadku można wyróżnić chociażby alergię pokarmową, wziewną czy kontaktową. Obecnie jedną z najpopularniejszych dolegliwości alergicznych układu pokarmowego wydaje się być nietolerancja glutenu.

 

Lecz tak na prawdę do końca nie wiadomo ile z osób unikających na co dzień glutenu jest faktycznie alergikami, a ile podąża za modą. Równie częsta, o ile nie częstsza jest alergia na mleko. Uczulenie na mleko jest wrodzone. Objawy nietolerancji mleka krowiego pojawiają się już we wczesnym dzieciństwie. Najczęściej dolegliwości dotykają układu trawiennego powodując chociażby biegunkę. Często nietolerancji laktozy towarzyszy również swędząca wysypka na skórze. Wczesne wykrycie alergenów pozwala na uniknięcie wielu nieprzyjemnych dolegliwości.