Walka z nadprogramowymi kilogramami zwykle jest trudna i ciężka, szczególnie jeśli odchudzająca się osoba nie ma świadomości, jakie produkty powinna spożywać, a z jakich zrezygnować. Na diecie można jeść bez wyrzutów sumienia – wystarczy zmienić niektóre produkty na ich odpowiedniki „zero kalorii”.

  1. Produkty zero kalorii a słodycze
  2. Zdrowy styl życia bez rezygnacji z ulubionych potraw
  3. Nie tylko żywność dietetyczna, ale i suplementacja

Produkty zero kalorii pojawiają się w coraz większej ilości sklepów. Z łatwością można już znaleźć niskokaloryczne batoniki o smaku białej czekolady czy też orzeźwiający napój o smaku malinowym. Wykluczenie zbędnych kalorii z diety jest więc coraz łatwiejsze i nie wymaga wysiłku.

Produkty zero kalorii a słodycze

Wszyscy znamy niesamowity smak domowego sernika z dużą ilością cukru i słodkich bakalii albo piernika ze słodkim dżemem owocowym. Ciasta, zarówno te domowe, jak i kupione w cukierni, to zwykle prawdziwa bomba kaloryczna, zawierająca puste, zbędne kalorie. Takie wypieki zaspokajają potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego, jednak negatywnie wpływają na ilość odkładającej się tkanki tłuszczowej, a zatem i na masę ciała. Popularne słodycze można jednak znaleźć w znacznie zdrowszej wersji, bez sztucznych barwników lub utwardzonego tłuszczu. Dla osób dbających o linię lub pozostających na diecie redukcyjnej, wskazane jest zrezygnowanie z kalorycznych ciast, ciasteczek czy przekąsek na rzecz tych zdrowszych. Tego typu słodycze są produkowane bez dodatku cukru i zawierają mniej kaloryczne substancje słodzące, takie jak stewia, ksylitol, erytrytol, miód, syrop klonowy, melasa lub syrop daktylowy.

Słodkim deserom, jak lody czy ciasta, towarzyszą często sosy, masła orzechowe czy inne dodatki, które dodatkowo podnoszą wartość kaloryczną posiłku. Dzięki produktom zero kalorii nie trzeba jednak z nich rezygnować, a wystarczy je wymienić na zdrowsze odpowiedniki. Dla każdego, kto lubi solony karmel, dostępny jest sos o tym smaku, który nie zawiera cukru. Kupić można także sosy o smaku waniliowym, smaku czekoladowo-migdałowym, zdrowe masło orzechowe, a nawet niskokaloryczny, pikantny sos, idealny jako niekonwencjonalny dodatek do słodkich deserów.

Zdrowy styl życia bez rezygnacji z ulubionych potraw

W każdej diecie najważniejszy jest umiar i zachowanie zdrowego rozsądku. Nie wystarczy odstawić cukier i słodzone napoje, oraz katować swój organizm restrykcyjnym, ubogim jadłospisem. Najpewniejsze efekty można osiągnąć, zmieniając powoli swoje nawyki żywieniowe. Wprowadzenie do jadłospisu produktów zawierających 0 kcal to dobry początek. Można nimi zastąpić jedzone dotąd słodkie jogurty, serki czy batoniki. Cukier jest jednak obecny w znacznie większej ilości produktów. Aby zredukować jego ilość w codziennej diecie, warto przestawić się na słodzenie napojów zdrowszymi odpowiednikami cukru. Słodka kawa będzie tak samo słodka, kiedy zamiast cukru użyje się ksylitolu lub erytrytolu. Podobnie z herbatą lub ziołowymi mieszankami – te ostatnie można dosłodzić miodem. Mając wątpliwości, co zastosować do danego napoju, można zapytać o radę sprzedawcę w sklepie ze zdrową żywnością lub poszukać odpowiednich informacji w internecie.

Codzienna dieta to nie tylko słodycze i kawa – w przeważającej części składa się z produktów żywnościowych, które bywają wysokokaloryczne. Dobrze jest zamienić biały chleb z mąki pszennej na wersję ciemną, razową; podobnie jest z makaronami czy wyrobami mącznymi – pierogi lub kluski z mąki razowej będą równie pyszne jak te tradycyjne. W sklepach jest dostępna również gotowa żywność dietetyczna albo półprodukty, z których w kilkanaście minut można przygotować smakowity, zdrowy posiłek.

Codzienne menu warto oprzeć o surowe warzywa i owoce oraz dania z nich przygotowane. Aby ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, zarówno mięso, jak i dodatki do niego, najlepiej upiec w piekarniku lub ugotować – tradycyjnie albo na parze. Chcąc udać się na zakupy, menu na kolejne dni warto mieć przygotowane już wcześniej. Sporządzenie listy niezbędnych produktów ogranicza możliwość kupienia czegoś nieodpowiedniego lub niepotrzebnego. To metoda dobra nie tylko na zredukowanie ilości pustych kalorii w diecie, ale również sposób na oszczędności – mniejsze zakupy to niższy rachunek i mniej wyrzuconego, zepsutego jedzenia.

Nie tylko żywność dietetyczna, ale i suplementacja

Nawet utrzymanie 100% zdrowej diety nie gwarantuje, że organizm otrzyma wraz z pożywieniem wszystkie niezbędne witaminy i minerały, dlatego osoby na diecie często sięgają po zdrowe suplementy diety. Ich spożywanie ma na celu uzupełnienie jadłospisu o niezbędne dla zdrowia mikro i makroelementy, na czele z witaminą C, D, A, E i witaminami z grupy B, a także cynkiem i chromem. Dobrze dobrany suplement diety to produkt, który ma ją uzupełnić, a nie zastąpić – komponując swoją dietę należy wziąć to pod uwagę. Wybierając żywność dietetyczną zero kalorii oraz odpowiednie suplementy można szybko, łatwo i bez wysiłku wprowadzić do swojej diety zmiany, które zaowocują utratą zbędnych kilogramów.