Nieodłącznym elementem wszystkich tortów są kremy. Istnieją różne smaki i sposoby zrobienia tego nadzienia. Jednym z nich jest krem kokosowy dobrze pasujący na wypieki imprezowe, przykładowo na torty weselne lub do ciasta na zabawy urodzinowe, oczywiście sprawdzi się także na innych wydarzeniach. Dlatego warto poświęcić trochę swojego czasu na kulinarne eksperymenty i pobawić się w dosyć wymagającą sztukę przygotowywania tortów. Ciekawym połączeniem jest czekoladowy biszkopt wysmarowany kremem kokosowym, więc opłaca się zacząć od niego.

ZALETY MLEKA KOKOSOWEGO

Mleko produkuje się z miąższu kokosa. Często stosuje się je w krajach azjatyckich, jednak dużą popularnością cieszy się również w Ameryce Południowej, a także coraz częściej w Europie. Sam olej kokosowy korzystnie wpływa na obniżenie cholesterolu LDL, czyli tego „złego”. Kokos na dłuższy czas zaspokaja nasz apetyt, przez co nie czujemy potrzeby sięgania po przekąski między głównymi posiłkami.

Wartość energetyczna 229 kcal (na 100 g)
Tłuszcz 24 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 21 g
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,3 g
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1 g
Cholesterol 0 mg
Sód 15 mg
Potas 263 mg
Węglowodany 6 g
Błonnik 2,2 g
Cukry 3,3 g
Białko 2,3 g
Witamina A 0 IU Kwas askorbinowy 2,8 mg
Wapń 16 mg Żelazo 1,6 mg
Witamina D 0 IU Witamina B6 0 mg
Witamina B12 0 µg Magnez 37 mg

krem do tortu z mleczka kokosowego

1 puszka mleka kokosowego
Sok z cytryny

Nadmiar wody z otwartej puszki wylewamy lub nasączamy nią nasz biszkopt. Mleko wkładamy do miski z odrobiną soku z cytryny. Następnie ubijamy mikserem aż będzie sztywna, potem umieszczamy ją w lodówce żeby się schłodziła.

PRZEPIS NA BISZKOPT
5 łyżek kakao
6 jajek
300 g cukru pudru
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej

Najpierw należy oddzielić żółtka od białek. Już teraz możemy przygotować sobie tortownicę na nasz wypiek, w tym celu wykładamy ją papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru na jednolitą masę, później ubijamy białka z pozostałą częścią cukru pudru, żeby powstała sztywna piana. Następnie dwie mąki oraz kakao przesiewamy do miski i mieszamy. Delikatnie łączymy ubite białka z utartymi żółtkami. Kiedy powstanie spójna masa, to dodajemy do niej ostrożnie wymieszaną mąkę, najlepiej robić to etapami. Potem przenosimy ciasto do tortownicy i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy gotowy biszkopt do wystudzenia. Kiedy będzie zimny, to kroimy go na płaty i delikatnie skraplamy, na przykład zimną herbatą z pomarańczą lub likierem. Następnie nakładamy krem kokosowy, który możemy przygotować podczas pieczenia.