Wydawać by się mogło, że makaron zazwyczaj nie może być urozmaicony. Przepisy i najnowsze trendy kulinarne pokazują, że jest to bardzo mylne stwierdzenie. Makaron zyskuje zupełnie nowe oblicza. Ciekawym pomysłem na obiad, który może wykorzystać niemal każdy, jest makaron z marchewki. Można go również łączyć i tworzyć wielobarwne kompozycje na przykład z makaronem z cukinii. Wystarczy odrobina chęci i samozaparcia oraz chęć, żeby za przykładem naszych mam i babć samodzielnie zrobić makaron. Jak się go przygotowuje?

Makaron z marchewki i cukinii w sosie kremowym

To niezmiernie proste danie, które można przyrządzić w bardzo krótkim czasie.

Składniki:

– 1 średniej wielkości cukinia
– 2 duże marchewki
– ząbek czosnku
– 3 łyżki kremowego serka
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 10 oliwek (lub na przykład 5 suszonych pomidorów)
– sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia

Zaczynamy od przygotowania makaronu. Obieramy marchewkę. Z pomocą obieraczki do warzyw kroimy oba produkty na tasiemki makaronowe. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Wrzucamy posiekany drobno czosnek, który chwilę podsmażamy. Dodajemy marchewkę, którą dusimy przez około 3 minuty. W drugiej kolejności wrzucamy na patelnię cukinię. Przyprawiamy całość według indywidualnego smaku. Kiedy warzywa będą już miękkie dodajemy serek oraz oliwki lub suszone pomidory. Mieszamy i wykładamy na talerze. Można dodatkowo udekorować prażonymi nasionami dyni.

Spaghetti z marchewki z pesto szpinakowym

Drugim wariantem na szybki, łatwy i pyszny obiad jest spaghetti marchewkowe, które podajemy z pesto. W jaki sposób się je przygotowuje?

Składniki na makaron

– dwie marchewki o długich i prostych korzeniach

Składniki na pesto:

– 300 gramów świeżego szpinaku
– pół szklanki prażonych orzechów nerkowca
– trzy łyżki soku z cytryny
– trzy ząbki czosnku
– 80 gramów parmezanu
– 80 mililitrów oliwy
– sól

Sposób przyrządzenia

Na początek przyrządzamy pesto. Do naczynia miksującego wrzucamy szpinak, obrany czosnek, pokrojony ser i orzechy. Dolewamy oliwę. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Teraz przechodzimy do przygotowania makaronu. Zaczynamy od dokładnego umycia marchewek. Obieramy je i z pomocą obieraczki do warzyw tniemy na długie nitki. Makaron gotujemy w kąpieli parowej przez maksymalnie 3 minuty. Wyjmujemy i przekładamy do miski. Dodajemy wcześniej przygotowane pesto i dokładnie mieszamy. Całość można już na talerzu udekorować pestkami prażonej dyni i listkiem świeżej bazylii.

Dania z marchewki nieco inaczej

Marchewka jest niezmiernie wdzięcznym warzywem, do którego wszyscy zdążyliśmy się już całkiem przyzwyczaić. Wykorzystanie jej jako makaronu to idealne rozwiązanie dla osób dbających o dietę, ludzi będących wegetarianami lub weganami, a także dla wszystkich tych, którzy nie jedzą glutenu. Mogą go jeść bez ograniczeń dzieci i dorośli. Ma sporo witamin, soli mineralnych i substancji odżywczych, dzięki czemu może stanowić od czasu do czasu przyjemny i prozdrowotny zamiennik tradycyjnej pasty.